www.petermouritzen.dk

Skriv til mou@mail.tele.dk

FOTOS FRA MIT FORFATTERLIV

En vigtig del af arbejdet med børnebøger har været forfatterbesøg på skoler over hele landet. Her oplever man, at en forfatter er noget værd. Børnene er vilde med besøg af en forfatter, hvis bøger de har læst. Og de vil have autografer som om man var en berømt fodboldspiller. 

Alfahannen kommer! Kunsten at træde ind ind i en 7. klasse.

Avisklip fra 1985, året efter at Haltefanden udkom. Haltefanden vakte jo opsigt, gysere for børn var noget nyt dengang. Der kom gang i arrangementer på skoler og biblioteker. I Skagen kom der 70 børn, og de kom af sig selv, bl.a. en børnefødselsdag. Det har jeg aldrig oplevet før. Eller siden.

Syvstjerneskolen, Værløse, november 10
Ålsgårde, nord for Helsingør, november 10

Hvad laver en forfatter egentlig som gæsteforfatter på skolerne? Her et foto fra Ålsgårde. Som man kan se: Hårdt arbejde og ingen fornøjelser. Sammen med lærer Jette Bruun Eriksen.

Poesi & Jazz, Musikkens Hus i Aalborg, arrangement med jazzvenner, Morten Hansen, bas, Mogens Nissen, altsax og Niels Riis, trommer, tidligt 2014, mens Musikkens Hus var ved at blive bygget.

Skriver I, piger! Skriveøvelser på Ravnshøj skole v. Frederikshavn, april 2009

Autografer, Faaborg Sundsskole, april 2004. En hård uge på Fyn. Otte skolearrangementer på fem dage, Middelfart, Odense, Faaborg, Svendborg og Kerteminde. Jeg har skrevet mange autografer i mit forfatterliv. Ikke alle vil have den på papir.

11. november 2016 holdt jeg foredrag for 5. og 6. klassserne på Oehlenschlægergades skole i København. Jeg fortalte om at få ideer og udvikle dem.

Venner

Horror i Hobro. Eleverne skulle skrive gyselige historier, og jeg var indpisker i 4. 5. og 6. klasserne på Bymarkskolen i Hobro tre dage i uge 40 − 09 .  

Med lidt held kan man flytte grænser og udvide klasseværelsets rum til den store verden. Her jagtet jeg gigantiske boaslanger i Perus jungle sammen med 7. årgang på Søndergades skole i Brønderslev, 2010.

Som et eksperiment lavede jeg en lille video med det formål at sætte elever i en 7. klasse på Lindbjergskolen i Herning i gang med selv at skrive gyserhistorier. Jeg fortalte lidt og læste op af Den blodige gummistøvle fra samlingen Hugormens Hoved, Gyldendal 2013. Det lykkedes vist godt ifølge læreren. Her kan I se videoen. HUSK LYD – https://fb.watch/qyO1-mmHh4/

6. august 2012. Besøgte Den Kreative Skole i Silkeborg, hvor jeg satte de 11-17 årige elever i gang med at skrive noveller med motivet En Dør

Der blev fotograferet døre i byen som oplæg til arbejdet med at skrive, her indgangen til den gamle badeanstalt.

30. juli 2014. Besøger Børnenes Kontors feriekoloni Lille Strandhede i Sæby og læser op af Hr. Pippeli-Poul.

Da Ingelise Moos, cand. pæd. og lektor i dansk ved UCC i Storkøbenhavn holdt afskedsreception i Glostrup i maj 09 efter 40 års tro tjeneste, dukkede jeg op, surprise, ikke som stripper, men som rapper, og fremførte The Ingelise Moos Country & Western Surprise Rap. Det manglede bare, når man betænker, hvor meget Ingelise havde gjort for mine bøger i mange år.

The Ingelise Moos Country & Western Surprise Rap

Du skød med skarpt, du lille, vilde

Og trak os til vands, til visdommens kilde

Holdt krudtet tørt og fanen højt

Strakte ikke gevær og gav efter for sprøjt

Du er modig, sej, ingen kujon

Din bogfærd har været en særlig mission

Du har kæmpet mod vås og vantro hunde

Ingen fik ro til at sidde og blunde

Nej, den der sov fik hullet sin hat

Dit blik kunne skyde, Bang! – Dybt godnat!

Din tunge er skarp, din bue spændt

Når lærer-inder litterært talte pænt

Da skød du med pile, de ramte i plet

I mange kursister gav det et spjæt

Når du, Annie Oakley, snurred´ pistolen

Så bøgerne dansed´ cancan på reolen

Du er fræk, provokerende, elsker debatten

Der skal skydes fra hoften, slås buler i hatten

På trods af dit navn er du ikke til mos

Du er fast som en rodknold, det er ment som en ros!

Når kursisterne kom med kommakritik:

Den forfatter har ingen komma-etik!

Lød det fra de pædagogisk korrekte –

Tog du i forsvar, os, de kætterske knægte

Sa´e: En forfatter sætter sin hat som han vil

Hvor mange kommaer der skal til

Bestemmer kun han som har sproget i blodet

Det´ litteraturpædagogik – for den der har modet!

Det er rytmen, der gør det, musikken i sproget

Litteratur kører ikke ad skinner som toget

Bøger har ingen fast køreplan

Den der tror det er en bogbavian

Og sku´ holde sig til ortografikken

Den kører på spor ligesom togtrafikken –

Sådan omtrent lød din forsvarstale

For de ikke-normale, for os der er gale

Og gerne vil gale en anden sang

End den der blot går den vante gang

Skrappe fru Moos, skarp advokat

For den litteratur der galer galt

Dit eget skudsmål er mere end flot

For vi ved at du os ville det godt

O, Ingelise, nok er du lille

Men du hører til litteraturens de vilde

Du gav os alt godt, du gav os det bedste

Vi vrinsker af fryd, vi, dine læseheste.

Lærerstuderende i Esbjerg, november 2021. Jeg underviser i Six Word Stories.

MÅNEN STOD SOM EN KOLD MORDER PÅ HIMMELEN –
Læser op for 100 skoleelever på Glostrup Bibliotek, september 2009 – en af de morderiske noveller fra “Hekseringe – historier om det usynlige” 

Første skolebesøg efter min blodprop i hjertet i november 2009. April 2010 er den gamle forfatter back on the top and still going strong. Her i en levende og engageret 5. klasse på Havbakkeskolen i Als v. Hadsund.

Meget kommer man ud for, når man er på skolebesøg. På Ellidshøj skole syd for Aalborg endte jeg i et badekar. Det var i august 2018.

Skolebibliotekarerne i Sydslesvig var vilde med oplæsningen af “Da Fanden gik i fjorden”. Festlig dag på Jens Jessen-skolen i Flensborg. Maj 2011.

22. juni 2018 holdt jeg foredrag for seniorhøjskolen i Brønderslev. Det var et sommerkursus.

Privat arrangement. Min 65-års fødselsdag på Futten i Blokhus. Juli 2011. Jeg læser op, digtet `Hattema´r i Malaga´ til akkompagnement af Frank Søndergaard, bas. Til højre ses forfatteren Thøger Jensen.

Privat arrangement. Min 75-års fødselsdag på Futten i Blokhus, 24. juli 2021. Jeg læser op af min fødselsdagbog ´Jordbærkrukken´. Min muse ser beundrende på mig. Dejligt billede.

Oplæsning hos Kunstlade Gjøl, august, 2021. Det var ikke kedeligt!

Et godt grin i Gjøl.

Cabaret på Futten i Blokhus april 2012 i anledning af min udgivelse af ny digtsamling. Jeg læste op sammen med skuespillerne Ebbe Trenskow og Tina Nøhr. Og Mogens Nissen (altsax) og Morten Hansen (bas) spillede til. Der var fuldt hus på Futten.

Oplæsningsarrangement i anledning af min udgivelse `Tre trin til Helvede´. Hos Ulla Terkelsen London på Kastetvej i Aalborg 2013.

12. september 2016 præsentation af min ny billedbog, `Prop´, ved et oplæsningsarrangement for Ældresagen afholdt i Uhrenholdts Gård i Vrå.

10. april 2012. Besøg på Aabybro skole som gæsteforfatter i 2. klasserne og på mellemtrinnet.

22.11. 2010. Atter en hård dag på kontoret. Fire timers oplæsningsmaraton på Hjørring Private Realskole. Her er det 2. klasse, der får gok til ørerne af muldvarpen i Hr. Pippeli-Poul: Pas på dine ører, spær øjnene op, kryds fingre, sig 7,9,13, historien går over stok og sten, om en mand med pip i kasketten!

Og her er det bogen Gider ikke! der læses op ved et andet besøg på Hjørring Private (der har brugt mig meget som gæsteforfatter). Maj 2010.

Sønderbroskolen i Aalborg, 2010. 60 elever i 7. og 8. klasse. At komme ud i skolerne og foredrage for en stor samling elever er som at blive kastet for løverne. Klarer man det, er man sej. For sej til at blive ædt.

En pause mellem foredrag. Sammen med lærer Karen Maarup Grønning, Sønderbroskolen i Aalborg, der har lavet et meget fint undervisningsarbejde med min gyser `Det usynlige´.

To åbningsarrangementer. Åbning af Poul Anker Bech-udstillingen i kunstbygningen i Vrå i juni 2011 og Jørn Særker Sørensen-udstillingen i Kunsthal Nord i Nordkraft, Aalborg, august samme år.

BogForum, november 2006. Under Uret.

BogForum, november 2011. Jeg fortæller om mine BibelStærk-bøger på forlaget Alfas stand.

April 2010. Skørping skole et par dage. Her i 9. klasse, der bliver delagtiggjort i forfatterens tommelfingerregel: Hvis du altid beholder den ene hånd i lommen, bliver du ikke overanstrengt.

Gruppebillede med forfatter. Saltum skole, august 2011. God stemning.