PETER MOURITZEN

Min skæve gang gennem liv og skrift

FORFATTEREN SOM UNG FILUR OG GAMMEL FANDENJeg er født en sommeraften den 24. juli 1946 i Aalborg. Sygeplejerskerne på Aalborg Kommunehospital sang Drachmanns smukke majvise, Se det summer … som aftensang. Dermed skulle et lyst liv være indvarslet. Men det usynlige ville det anderledes, en virus angreb mig og gav mig sygdommen polio, børnelammelse, som to-årig. Jeg måtte gå med skinner på mit højre ben om dagen og ligge med natskinne om natten. Sådan gik min barndom og en del af min ungdom sin haltende gang, fysisk, men også psykisk - med et melankolsk, men også galgenhumoristisk livssyn som følgesvend.

      Min far var sparekassebestyrer i Nørresundby Sparekasse, min mor hjemmegående, som det var almindeligt dengang. Jeg havde en lillebror, Kristian, der blev uddannet journalist.
      Barndommen var i de ydre rammer tryg og overskuelig: Dér var Nørresundby, hvor vi boede ved brolandingen, og dér lå Aalborg på den anden side af fjorden, hvor mine kærlige bedsteforældre boede i Vestbyen. Min bedstefar cyklede ofte ture med mig til Østre Anlæg, hvor vi så på svanerne. Jeg afslørede tidligt evner for digtekunsten, idet jeg - på en af disse ture til anlægget - i følge overleveringen skulle have digtet et digt, før jeg kunne tale rent. Det var et vel nærmest haikuagtigt digt til en svane og meget avangardistisk komponeret, idet digtet var todelt. Først linje var henvendt til en svane og de to sidste linjer henvendt til bedstefar. Her er det:
      Fane, ve´ du hva´?
      (Pause)
      Fane ve´ ette hva´
      Fane si´r ette ja! 

      Jaja, siden er det gået tilbage, men man kan måske i dette mit tidligere svanedigt finde en forklaring på min håbløse kærlighed til rim og rytme og rap i mine billedbogsfortællinger. Jeg giver aldrig op. Fane ska´ sgu vitte hva´!    
      Skolegang i underskolen på Skansevejens skole i Nørresundby, derefter gik turen over Limfjordsbroen til Aalborg Katedralskole i 1. mellem. Senere i gymnasiet samme sted. 

      I ungdommen var jeg interesseret i jazz, Louis Armstrong, Duke Ellington, Count Basie, Gerry Mulligan o.s.v. - og i den ny dramatik, som udspillede sig bl.a. på Aalborg Teater i 60erne under Karen Marie Løwerts legendariske ledelse. Ionesco, Arrabal, Brecht. Jeg ville selv være skuespiller, fordi jeg havde gjort det godt i en rolle i skolekomedien i 2.g – Arthur Millers ”En sælgers død”. Jeg læste i smug for mine forældre hos skuespilleren Verner Tholsgaard i Hjelmerstald i Aalborg sent om aftenen efter teatertid. Det gik ikke værst, men da Tholsgaard blev klar over, at jeg havde et dårligt ben, måtte han desværre meddele mig, at professionelt skuespilleri for mig var et umuligt forehavende.

      Efter studentereksamen drog jeg til Silkeborg for at blive lærer på Silkeborg seminarium. Jeg var halvhjertet, og det gik mildest talt ikke godt med studierne; men jeg mødte da heldigvis 🙂Birgit. Vi blev gift i 1967 i Silkeborg kirke på torvet. Vi var – og er – så forskellige som dag og nat. Måske er det derfor ægteskabet har holdt nu i over halvtreds år.

      Vi flyttede fra Silkeborg til Nordjylland, hvor jeg færdiggjorde mine lærerstudier på Hjørring seminarium. Jeg var praktiserende lærer 71-72 på den daværende Østre skole i Hjørring, og 72-79 på Tårs skole. Desuden har jeg undervist et enkelt år, 88-89, på VUC i Brønderslev.
      
Min kone er gået på pension, men var i mange år pædagogisk konsulent på CFU i Hjørring. Vi har to voksne børn. Anette er født 1968. Hun er uddannet psykiatrisk specialsygeplejerske, af hvilken grund hun ikke betragter sin far som påfaldende sær! Vores søn, Jesper, født 1971, er Global Director hos Hengli Hydralic Co. i Kina. 
      
Tilbage til Silkeborg: I Silkeborg begyndte jeg at digte – inspireret af mødet med min dansklærer, digteren Viggo Jørgensen. Jeg udgav en stencileret samling digte ”Den fortryllede rose” på det lille undergrundsforlag Arena SUB-PUB i Snaregade i København i 1969 - se under fanen For voksne/Underground! Senere blev det til flere undergrundsudgivelser på det spændende forlag Jorinde & Joringel under ledelse af forfatteren Henning Mortensen. Så blev det ”overgrunds”, først digtsamlingen ”I den blå time” på det ”rigtige” Arena, derefter et par digtsamlinger på Gyldendal - se under fanen For voksne/Digte, før det prosaiske tog overhånd - se under fanen For voksne. 

      Efterhånden var jeg også begyndt at skrive børne- og ungdomsbøger i et tæt og dynamisk samarbejde med det dengang nye forlag Apostrof (Mia og Ole Thestrup), senere med Anne Mørch-Hansen på Høst & Søn - og Bjarne Michael Jensen på Alfa med BibelStærk-serien. Sidstnævnte Bjarne har sammen med Jeanne Dalgaard startet et nyt forlag, Jensen & Dalgaard, hvor jeg har udgivet flere bøger.

      Børnebøgerne fyldte en overgang alt, indtil jeg i 94 begyndte at tage voksenlitteraturen op igen i et samarbejde med Johannes Riis, Peter Holst og senere det mageløse par Torben Madsen & Gerda Larsen på Samleren – som på det tidspunkt for resten lå i Snaregade, hvor jeg var startet som ung undergrundlyriker. Og i 2019 etablerede jeg mit eget forlag Peters SUB-PUB i anledning af mit 50-års forfatterjubilæum. Ringen var sluttet.🙃

      Det er den også med hensyn til livscyklen. For i og med vi fik sommerhus Bag Sømærket i Blokhus i 2001 er jeg begyndt at se lysere på livet. Jeg elsker mit lille sted ved Jammerbugten. Jeg flytter til havet hvert år, når det bliver maj, spadserer, cykler, bader, skriver, nynner: Se det summer …

      Sjovt nok skriver jeg stadig grumt. Gamle hunde … Men lad os nu slutte med fotoet af den unge filur - Fane, ve´ du hva´?

Maja Kolpe (youtube) 12.06.2019 07:19

Virkelig godt skrevet! Vi arbejder med dine bøger i skolen, og vi skulle læse om dig. Jeg skrev ned hvad jeg fandt. Nu siger min lære jeg skal fremlægge det...

Maibritt 12.03.2019 08:05

Hej!
Jeg er lærerstuderende og vil gerne arbejde med din historie "det usynlige". Jeg vil gerne spørge, hvilke tanker du har gjort dig omkring de tre teksttyper

Peter Mouritzen 12.03.2019 11:05

jeg vil anbefale dig at læse Karen Lise Søndergaard Brandts gennemgang`Om handling komposition og tid´i Dansklærerforeningens bog `Stjernebilleder Bind II´.

LOL_Boy 07.02.2019 11:02

Hejsa du er en god forfatter. Jeg
vil faktisk også være forfatter

Lily 01.02.2019 07:53

Hej jeg er en pige der bor i Aalborg. Har læst et par af dine bøger. PS de er vildt gode. Vil sel garne skrive bøger men har svart ved det for jeg er ord blid

Bananen 28.08.2018 07:11

God en

. Virkelig godt

din mor 24.05.2018 10:24

den her side er vildt fed

Sathurrsan Jalareenleney 09.05.2017 22:07

Hvorfor skrev du manden med riven?

Peter Mouritzen 10.05.2017 08:11

Det var en ulykkelig kærlighedshistorie fra det virkelige liv, som jeg hørte om og som gav mig ideen.

Peter Mouritzen 01.05.2017 09:23

Kære Mathilde, det er svært, fordi der er så mange. Men umiddelbart vil jeg svare Peter Bichsels `Børnehistorier´.

Mathilde 01.05.2017 09:18

Hej hedder Mathilde jeg har et sprøgsmål?

Hvilken er din yndlings bog

Rikke 26.04.2017 07:28

Hej Peter
Vi er en 5. klasse fra Frederiksberg skole i Sorø. Vi vil gerne stille et spørgsmål.
Hvilken genre kan du bedst lide at skrive?
Vh. 5. C

mathias 02.03.2017 09:34

hej med dig peter har læst et par af dine bøger de var gode PS god fakta tekest

Max 19.01.2016 08:44

Hej Peter Mouritzen du er godt nok en god forfatter min klasse læser din bog dødningedukken den er rigtig god MVH Max og Johan og hele 5.B på Vipperødskole:)

Gustav 03.06.2015 10:03

det er nogen rigtige gode og spændende histore laver

Emma Oline 24.02.2015 09:23

du er en fantastisk forfatter, din bøger er mega gode. Du er en af min ynglings forfattere...

Skoledreng 29.08.2013 19:24

Hej Peter din hjemmeside er ret god nem og finde fakta ved og nem til lektier (vis man nu får det)

Peter Mouritzen 24.06.2013 14:30

Jeg husker det godt, Mette. Vi sad i Nørresundby Sparekasses bokslokale med en spolebåndoptager. Hvor er du i verden?

Mette ( dengang) Lauridsen 14.06.2013 22:27

Hej Peter. Du glemmer i din glimrende erindring at vi indspillede et stykke for radioteatret, vistnok i mellemskolen. Husker du det? Vi deltog i en konkurrence

Olga 27.05.2013 12:31

det er en smuk historie!

Nyeste kommentarer

26.10 | 11:24

hej Peter jeg syntes dine bøger er mega spændeneø

24.10 | 07:02

hey peter elsker dine bøger, hvornår kommer da en nu bøg?

24.02 | 12:24

Hej Peter. Vi har lige læst nogen af dine historier, i min klasse på Allerød...

24.02 | 12:19

Hej Peter. Vi har lige læst dine bøger, og de var mega gode. Man får ba...